Ramazan ayında qidalanma haqqında nələri bilməlisiniz?
Ramazanda iftar və imsakda (axşam və səhər yeməkləri) düzgün qidalanmaq orqanizmi qorumaqda mühüm rol oynayır.
İftara xurma ilə başlamaq lazımdır, bu, mədəmizi qida qəbuluna hazırlayır.
Bundan əlavə, bol su və ya təbii meyvə şirəsi içmək orqanizmin itirdiyi mayenin bərpasına kömək edir. Toyuq və tərəvəz kimi yüngül şorbalar həzm prosesinə yavaş-yavaş başlamaqla mədə-bağırsaq traktına az stress qoyur. Əgər mədənin əzələ təbəqələri uzanmağa başlamadan onu qida ilə doldurmağa çalışsaq, bu, ağırlıq hissi yaradacaq və həzm müddətini artıracaq. Eyni zamanda, qatıq və kefir kimi probiotiklərlə zəngin qidalar bağırsaq florasının tarazlığını qoruyur və həzm prosesini asanlaşdırır.
Gün ərzində enerji saxlamaq üçün imsak zamanı tam taxıllara üstünlük vermək vacibdir.
Tam taxıl çörəyi, yulaf və qəhvəyi düyü kimi kompleks karbohidratlar sizi uzun müddət tox hiss edir. Bundan əlavə, yumurta, az yağlı pendir və toyuq kimi asanlıqla həzm olunan protein mənbələri enerjimizi artırır. Zeytun yağı, avokado və qoz-fındıq kimi sağlam yağlar mədənizi sakitləşdirməyə kömək edir və ümumi sağlamlığı dəstəkləyir. Kiçik yeməklər yemək, hərtərəfli çeynəmək və çox ədviyyatlı və yağlı qidalardan uzaq durmaq həzm sistemimizin işini asanlaşdırır. “Balanslı menyu seçmək, karbohidratlar, zülallar, vitaminlər və minerallarla zəngin qidalar qəbul etmək orqanizmimiz üçün ideal şərait yaradır.