Hamilə qadının pəhrizindəki vitaminlər və minerallar niyə bu qədər vacibdir?
Hamiləlik bir qadının həyatında çox çətin bir dövrdür. Bu müddət ərzində dölün inkişafına və gələcək ananın bədəninə zərər verə biləcək qidaları istehlak etməkdən çəkinmək lazımdır.
Bu dövrdə dölün normal inkişafına müsbət təsir edən, asan həzm olunan, qida və enerji dəyəri yüksək olan, zülal, mineral, vitaminlərlə zəngin qidalar qəbul edilməlidir.
Hamiləlik dövründə pəhrizinizə vitamin və minerallar daxil edilməlidir. Beləliklə, kalsium uşağın dişlərinin və sümüklərinin formalaşması üçün vacibdir. Bu element kefir, süd, pendir və tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdə olur. Öz növbəsində yağsız qırmızı ət, toyuq, noxud və lobya ilə zəngin olan dəmir qırmızı qan hüceyrələrinin böyüməkdə olan bədəni oksigenlə təmin etməsinə kömək edir. Yodun mənbələri süd məhsulları, dəniz məhsulları, ət və toyuq yumurtasıdır. Kolin fetal beyin və onurğa beyni inkişafı üçün vacibdir və süd, yumurta, fıstıq və soya bu baxımdan yaxşı seçimdir. Yemək zamanı dənli bitkilərin porsiyasının yarısı tam taxıl məhsulları olmalıdır.