Bu ərzaqlar diş çürüməsinə səbəb olur
Kornell Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, AMY1 geninin çoxlu nüsxəsi olan insanlarda kartof, çörək və qarğıdalı kimi nişastalı qidaların istehlakı səbəbindən diş çürüməsi riski artır.
Alimlər bakteriya tərkibinin necə dəyişdiyini görmək üçün DNT-lərində müxtəlif sayda AMY1 nüsxəsi olan 31 nəfərdən tüpürcək nümunələri toplayıb və onlara nişasta əlavə ediblər. Məlum oldu ki, AMY1-in bir neçə nüsxəsini daşıyarkən, nişasta iki bakteriyanın - Atopobium və Veillonellanın sayını əhəmiyyətli dərəcədə azaldır, streptokokların nisbəti isə artır.
Tədqiqatçıların fikrincə, hər üç bakteriya növü ağız xəstəlikləri ilə əlaqələndirilir, lakin kariyesin inkişafında əsas rolu Streptokokklar oynayır.
AMY1 nüsxələrinin sayının artması ilə ağız mikrobiomunun təkamülə uğradığı qeyd edilir. Bu genin bir çox nüsxəsi uzun nişastalı kənd təsərrüfatı tarixi olan populyasiyalarda tapılır.
Alimlər izah etdilər ki, AMY1-in təkrarlanması nişastanı effektiv şəkildə parçalamağa kömək edir, bu karbohidratla zəngin qidalardan daha çox qida alır. Lakin bu “həssaslıq” nişastanın tərkibindəki şəkərlərlə qidalanan streptokokların sayının artmasına səbəb olur.