Skip to main content
Skip to main content
Best coffeeshop in Berlin

Yandırılmış çörək xərçəngə səbəb olurmu?

Yanmış çörəyin tərkibində DNT-yə zərər verə bilən və xərçəng riskini artıran zərərli birləşmə var. Lakin onun konsentrasiyası o qədər aşağıdır ki, sağlamlığa ciddi təhlükə yaratmır.

Bu barədə Xərçəng Araşdırmaları Böyük Britaniya xeyriyyə və tədqiqat təşkilatının nümayəndəsi Ed Yanq bildirib.

Elm adamları nişastalı qidaların (kartof və çörək kimi) qızardılmasının həqiqətən də tütün tüstüsünün tərkibində olan potensial kanserogen maddə olan akrilamid istehsal etdiyini təsdiqləyiblər. Bununla belə, tədqiqat məlumatları göstərir ki, insanlar üçün real risklər çox şişirdilmişdir.

Gənc dedi ki, bir çox erkən heyvan təcrübələrində insanların qidada istehlak etdiyi miqdardan çox yüksək dozada akrilamid istifadə edildi. Ona görə də bu cür tədqiqatların nəticələri insanlara tətbiq edilə bilməz.

Mütəxəssislər vurğulayırlar ki, xərçəngin inkişafı üçün əsas risk faktorları alkoqol, qırmızı və işlənmiş ət, həmçinin yağ, şəkər və duzda yüksək olan qidalardan müntəzəm istifadədir.

Best coffeeshop in Berlin